Bli medlem
Ge en gåva

Personligt

Hur lever andra med diabetes? Och vad kan vi lära av varandra? Ta del av andras berättelser och inspireras av deras sätt att leva sitt liv med diabetes. Goda råd och tips blandas med personliga lärdomar och insikter.

Angelos känsla för hästar

Att ha en ovanlig form av diabetes är kämpigt nog – och ADHD gör det inte lättare. Hyperaktivitet, dålig impulskontroll och koncentrationssvårigheter är knappast någon fördel. Tur då att Angelo Enestubbe, som har diabetesformen MODY, har sina hästar.

Läs mer om Angelos känsla för hästar
Ett gott skratt

Det är fritt fram att skoja om eländet, tycker komikern Anna-Lena Brundin, som hämtar inspiration till skämt från personliga sorger, motgångar – och sin typ 2-diabetes. – Ibland måste man kunna skratta åt sig själv, säger hon.

Läs mer om Ett gott skratt
Kims kompass

Han säger att det är hans eget fel att han blev sjuk. Utan att klandra sig själv. ”Skuld är grått och blött.” Kim Larsson hämtade styrkan i ansvar och omstartade kroppen. I dag är han symtomfri och har fått coachstatus för tusentals andra med typ 2-diabetes.

Läs mer om Kims kompass
Trygga tillsammans

Ingen gratulerar en fjärde generationens typ 1-diabetiker. Men för Malte, fem år, finns massor av stöd inom familjen. Dessutom ser hans framtid oändligt mycket ljusare ut än den gjorde för gammelmorfar Sune som insjuknade på 1950-talet.

Läs mer om Trygga tillsammans
Ingen VIP-diabetes

Han är noll intresserad av att bli en posterboy för diabetes och vill inte heller sentimentalisera kring sin sjukdom. Tomas Andersson Wij fokuserar på acceptans. – Det finns en viss tröst i att inte nära något slags idé om att livet ska vara perfekt.

Läs mer om Ingen VIP-diabetes
Hjältarna

Tvillingarna Clara och Lovisa skriver just nu medicinhistoria. De är med
i Teddy, världens största barnstudie. I hela sina liv har de registrerats,
från mjölktänder och DNA till frukostflingor och virusinfektioner, för att
hjälpa forskarna att knäcka gåtan typ 1-diabetes

Läs mer om Hjältarna
Sommartider hej hej

Det känns som att hon har lite mindre diabetes på sommarlägret. Här bland typ 1-vännerna är 13-åriga Ellinor Sundström fri från frågorna, fri från föräldrars koll, fri att styra själv.

Läs mer om Sommartider hej hej
Hjälp på två hjul

När Tommy Wallinder kämpade sig runt Vätternrundan funderade han på hur kunskapen om diabetes skulle kunna öka i samhället. När han rullade i mål hade han bestämt sig för att starta Team Diabetes Riders. Och att skänka pengar till forskning.

Läs mer om Hjälp på två hjul
Beredda på kris

Om krisen kommer, och slår ut samhällsfunktioner som el och vatten, står Martin Axelsson och hans familj förberedda. På grund av dottern Elins diabetes började de hamstra förnödenheter för några år sedan.

Läs mer om Beredda på kris
Ingenting är omöjligt

När Robin Bryntessons läkare sa att han bara skulle klara en halvtimmes träning om dagen vägrade han att lyssna. Vikten av att tro på sig själv är något han i dag vill förmedla på sina diabetesläger för barn och unga.

Läs mer om Ingenting är omöjligt
Diabeteshund

Han krafsar henne på benet när hon är låg och klappar henne i
handen när hon är hög. Blir hon dålig på natten är han där och väcker
henne. Diabeteshunden Diezel är inte bara Emelie Carlssons bästa
vän – han är även hennes stora trygghet och livräddare.

Läs mer om Diabeteshund
Det stora äventyret

Tre månader med ryggsäck i Asien är ett äventyr för vem som helst. För Ulrika Granlund var det dessutom en stor utmaning, då hon har typ 1-diabetes.
– Jag pushade mig själv och visade att det går att resa så här trots sjukdomen.

Läs mer om Det stora äventyret
En fet käftsmäll

Efter nio timmars väntan på en akutmottagning i Barcelona fick hon beskedet, det var typ 1-diabetes.
- Det kändes så konstigt, det kändes som att de pratade om någon annan, säger Molly Sandén.

Läs mer om En fet käftsmäll
Alrik ska bota diabetes

Vid två och ett halvt års ålder fick Alrik Manell typ 1-diabetes. Ett besked som kastade omkull tillvaron för hela hans familj. I dag är han tolv år och efter några turbulenta år har livet vänt sedan han fått en insulinpump – och inte minst bytt skola.

Läs mer om Alrik ska bota diabetes
Med pumpen kom vändningen

Linda Gustavsson, 35 år, har typ-2 diabetes sedan 14 år tillbaka. Tack vare bättre vård och sitt engagemang i Facebook-gruppen Bolla diabetestankar, som hon var med och startade, och i diabetesföreningen, mår hon idag bättre än tidigare.

Lindas bästa råd
Peter Jihde hittar sitt sätt att leva

Varje spruta. Varje dag. För att ingen ska känna skam över sin diabetes. Så förklarar Peter Jihde varför han lägger ut bilder på instagram som ett sätt att visualisera sin diabetes.

Läs mer
Senast uppdaterad 30 juni 2020