Bli medlem Ge gåva

Simulatortest gav dispens

21 februari 2017

Fem personer som fått körkortet indraget på grund av underkänt synfältstest har för första gången beviljats dispens. Detta efter att körförmågan testas i Transportstyrelsens nya simulator.

Diabetesförbundet har i flera år arbetat för att det ska ges möjlighet att bevisa sin körförmåga trots synfältsbortfall. Varje år får Transportstyrelsen runt 200 ansökningar om medicinsk dispens, och de flesta får avslag. Men den nya simulatorbaserade testmetoden öppnar för att fler personer med synfältsbortfall kan få dispens.
– Tidigare har det inte funnits någon metod för att på ett objektivt sätt styrka att de kan kompensera för sina synfältsbortfall, säger Lars Englund, Chefsläkare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Diabetesförbundet välkomnar den nya möjligheten men arbetar för att inte den sökande själv ska behöva stå för kostnaden på 15000 kronor.
– Kostnaden för den enskilde är alldeles för hög, och det finns ju inga garantier för att den som söker beviljas dispens efter att ha genomfört simulatortestet. Vi vill att det ska användas redan i ett tidigare skede, och att kostnaden ingår i högkostnadsskyddet, säger förbundsordförande Fredrik Löndahl.

Påverkan och opinionsbildning

Påverkan

Orättvisorna och fördomarna om diabetes är många. Till exempel ger olika kommuner olika typer av behandling. Vi tror inte att diabetes gör skillnad på var i Sverige man bor, utan drabbar lika hårt överallt. Tyvärr är det här bara en av många orättvisor i samhället för den som lever med diabetes. Tillsammans med våra medlemmar är vi en stark röst i diabetesrelaterade frågor. Vi påverkar beslutsfattare, kommuner och sjukvården.

Läs mer om Påverkan och opinionsbildning
Alla nyheter