Bli medlem Ge gåva

Leva utan att dö – en film om diabetes

20 oktober 2017

Den 9 november sänds dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes” kl. 20:00 på TV3, Viafree och Viaplay. Filmen, som är en del av Diabetesförbundets samarbete med MTG, belyser hur det är att leva med diabetes. Programledaren Peter Jihde åker landet runt för att träffa människor som lever med sjukdomen varje dag. Dygnet runt handlar det om att försöka hålla sin diabetes i schack – att leva utan att dö.

Diabetes är en folksjukdom som drabbar allt fler. Runt 50 000 har typ 1 och 400 000 har typ 2. Dessutom beräknas runt 150 000 personer ha typ 2 utan att veta om det. Diabetes typ 1 och typ 2 är två olika sjukdomar men med samma ödesdigra konsekvenser. Peter Jihde har diabetes typ 1 vilket innebär att kroppen inte producerar något insulin alls.

– Så många vet så lite om något så omfattande. Det är dags att ändra på det. För vår skull, vi som har diabetes. Men också för er skull, ni som vill undvika att få världens snabbast växande folksjukdom. Den här dokumentären är livsviktig. För oss, för er, för alla, säger Peter Jihde.

Nyss bortgångne journalisten Bo Holmström hade diabetes typ 2. Han gjorde sin sista intervju för dokumentären och kommer även att hedras på Diabetesgalan den 14 november.

– Det blev över 50 år i detta ytterst omväxlande yrke som journalist. Jag har varit med på konflikter, krig, revolutioner och jag har sett människor skjutas och sprängas i bitar. Aldrig någonsin blivit skadad eller träffad. Men diabetesen knäckte mig, säger han i dokumentären.

De kända personer som medverkar i dokumentären är Molly Sandén, Hasse Kvinnaböske Andersson, Fanny Lyckeke från Paradise Hotel, Gladys del Pilar och radioprofilen Tina Mehrafzoon.

Dessutom medverkar Linda Blom från Katrineholm, skridskoåkaren Gustav Åkesson från Västerås och familjen Eskildsen från Åkersberga. Familjen Eskildsens liv skakades om och förändrades i grunden för ett halvår sedan när barnen Oscar och Lisa fick diabetes typ-1 med bara några månaders mellanrum. Varje natt vakar föräldrarna över barnen för att de inte ska få för låga värden.

– Det är A och O. Vi är jätterädda för det för då kan de hamna i koma. De kan dö, säger Lars Eskildsen i dokumentären.

Alla medverkande

  • Molly Sandén, artist, Stockholm. Har diabetes typ 1.
  • Hasse Andersson, artist, Båstad. Har diabetes typ 2
  • Gladys del Pilar, artist, Huddinge. Har diabetes  typ 2.
  • Marina och Lars Eskildsen med barnen Oscar och Lisa, Åkersberga. Båda barnen har diabetes typ 1.
  • Gustav Åkesson, tävlar i längdskridskor, Västerås. Har diabetes typ 1.
  • Linda Blom, Katrineholm. Har diabetes typ 2.
  • Tina Mehrafzoon, radioprofil, Stockholm. Har diabetes typ 1.
  • Fanny Lyckeke, deltagare i Paradise Hotel, Helsingborg. Har diabetes typ 1.
  • Bo Holmström, journalist. Hade diabetes typ 2.
  • Viveca Gyberg, läkare och forskare.
Alla nyheter