Bli medlem Ge gåva

Leva utan att dö - en serie om diabetes

16 oktober 2018

Dokumentärserien om diabetes är tillbaka – nu med tre avsnitt. I Leva utan att dö – en serie om diabetes, som syftar till att öka kunskapen om sjukdomen, träffar programledaren Peter Jihde personer som kämpar med sin sjukdom och där de anhöriga blir lika drabbade. Flera kända profiler som lever med diabetes deltar såsom Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Dermot Clemenger och låtskrivarna Linnea och Joy Deb som har vunnit Melodifestivalen.

– Det här mitt viktigaste jobb. Att berätta om sjukdomen som dödar fem svenskar om dagen. Och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Peter Jihde.

En halv miljon svenskar lever med diabetes, en obotlig sjukdom som de drabbade tvingas hantera dygnet runt. En som vet hur det är att leva med diabetes är programledaren Peter Jihde som själv har typ 1.

I första avsnittet träffar han dansaren Dermot Clemenger i Örebro som berättar om chockbeskedet när hans 11-årige son Marcus fick diabetes typ 1 och hur sjukdomen har förändrat livet för hela familjen. Dessutom konfronterar Peter Jihde Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson som inte har tagit sin diabetes typ 2 på allvar trots att den är livshotande för honom.

– Känd eller okänd. Greve eller gruvarbetare. Typ 1-diabetes är en sjukdom som slår lika hårt mot de i slott som de i koja. Typ 2 klassas som en epidemi av WHO. Det är dags att vakna, säger Peter Jihde.

– Mer än hälften av alla personer med diabetes skäms över sin sjukdom. Vi måste börja prata om diabetes och skapa en attitydförändring kring sjukdomen samtidigt som vi försöker bota den, säger Cajsa Lindberg ordförande i Diabetesförbundet.

Familjen Nyhed i Täby är några av de drabbade. Deras tillvaro präglas av ständig oro och sömnlösa nätter sedan fyråriga Emma fick diabetes typ 1. Föräldrarna Maria och Lars kämpar för att Emma ska få en diabetesresurs på heltid i förskolan, något som alla diabetessjuka barn har laglig rätt till men sällan får. Jonatan Olls, 31, i Västerås har försökt dölja sin diabetes i 20 års tid för att han är rädd att bli dömd eller upplevas som besvärlig av omgivningen. Detta är bara några av de som vi får träffa i dokumentärserien. 

Leva utan att dö – en serie om diabetes sänds i tre avsnitt med premiär den 29 oktober kl. 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay. Produktionen är ett samarbete med NENT (Nordic Entertainment Group). Även i år går Diabetesgalan av stapeln den 14 november.

Alla nyheter