Diabetes orsakar tandlossning– men notan för de sjuka tänderna får du betala själv. Rejnert Jansson, 47, hade inte råd med behandlingen. Nu har han dragit ut sin fjärde tand.
Rejnert Jansson hade friska tänder innan han som 23-åring fick typ 1- diabetes. För tio år sedan började problemen. Han spottade blod när han borstade tänderna och munnen värkte. Tandläkaren konstaterade inflammerat tandkött och djupa tandköttsfickor. Tandlossning, alltså. Och att det mycket sannolikt är hans diabetes som orsakat de sjuka tänderna.
– Jag fick komma till specialisttandvården för att göra rent i tandköttsfickorna, men jag hade inte råd att fullfölja behandlingen, berättar han.
Livslång behandling
Tandlossning är en kronisk sjukdom. Har processen väl startat väntar en livslång behandling för att hålla tänderna stabila. Rejnert Janssons behandlingsplan startade på 10 000 kronor. Pengar han inte hade.
Hittills har han fått dra ut fyra av sina kindtänder.
– Jag är rädd för att bli av med alla tänder till slut och känner hela tiden efter om jag har några fler som är lösa.
Rejnert är noga med rengöringen, men det har inte räckt. Eftersom han har en vettig blodsockernivå har han heller inte rätt till något ekonomiskt stöd, förutom de 300 kronor i allmänt tandvårdsbidrag som alla svenskar i åldern 30–75 år får.
– De är som en smäll på käften, säger han med eftertryck.
Värre och snabbare
Personer med diabetes löper tre gånger högre risk att drabbas av tandlossning. Var fjärde diabetessjuk kan ha begynnande problem, enligt Björn Klinge, professor i tandlossningssjukdomar.
– Diabetes ger en värre och snabbare tandlossning, som också är svårare att behandla, förklarar han.
Diabetesen kan alltså göra dig sjuk i en del av kroppen som inte ingår i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd: tänderna. Sjukdomarna påverkar dessutom varandra. Inflammationen i munnen gör blodsockret svårare att styra. Björn Klinge upplever att diabetesläkare ändå tvekar att skicka patienter vidare till tandvården. Det svider för mycket – i plånboken.
– De som kommer till oss tror att eftersom det är läkaren som remitterat dem, så kostar det som ett vanligt vårdbesök, sådär 200 kronor, och så får de en behandlingsplan för avancerad tandlossning med en femsiffrig räkning. Många tvingas avstå från sjukdomsbehandlingen för att utgiften är omöjlig
Text: Ulrika Lundberg