Bli medlem Ge gåva

Diabetesförbundet inleder samarbete med MTG - TV-sänd gala för diabetes

26 april 2017

Diabetesförbundet och MTG ska arbeta tillsammans för att samla in pengar till forskning, samt sprida kunskap om diabetes i MTG:s mediekanaler. Samarbetet innebär bland annat produktion och sändning av en årlig diabetesgala där intäkterna oavkortat kommer att gå till Diabetesfonden, som är Diabetesförbundets forskningsfond.

Idag lever omkring 450 000 personer i Sverige med någon typ av diabetes. Förbundets arbete går ut på att ge stöd till forskning genom Diabetesfonden, men också att sprida kunskap kring sjukdomen och inte minst ta död på myter och missuppfattningar som ofta möter de som är drabbade av diabetes.

– Vi har länge haft en insamlingsgala till Diabetesfonden på önskelistan. Vi är jätteglada att det nu blir verklighet, tack vare samarbetet med MTG. Vi kommer arbeta hårt för att samla in så mycket pengar som möjligt till forskningen, vi behöver komma närmare en lösning på diabetesgåtan, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande på Svenska Diabetesförbundet.

Som mediepartner kommer MTG Sverige upplåta utrymme i sina tv- och radiokanaler samt Viafree till budskap från Svenska Diabetesförbundet. MTG Sverige kommer även att producera program om diabetes för att öka kunskapen kring sjukdomen liksom en årlig insamlingsgala.

– Diabetes är något som drabbar många människor och familjer hårt men okunskapen kring sjukdomen är stor. Inte minst kring skillnaderna mellan typ 1 och typ 2-diabetes. Jämför man med många av våra andra folksjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, har diabetes hittills inte haft riktigt samma viktiga och starka plattform för att sprida kunskap och engagemang kring sjukdomen. Det är något vi tror att vi kan hjälpa till att ändra på. Som far till en son som levt med typ 1-diabetes i tio år så känner jag väldigt starkt för detta och är väldigt glad om vi kan bidra till att göra positiv skillnad, säger Anders Jensen, EVP MTG AB och VD för MTG Sverige.

– Samarbetet kommer att göra diabetes mer synligt i samhället. För alla dem som lever med diabetes och deras anhöriga är fördomarna och bristen på kunskap en ständig följeslagare. Vi ser också att vården för personer med diabetes är ojämlik över landet och det hänger också samman med att kunskapen bland beslutsfattare i samhället generellt är låg. Genom samarbetet med MTG ska vi slå hål på myterna och stärka kunskapen om vår tids folksjukdom, säger Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Svenska Diabetesförbundet.

Alla nyheter