Sjukdomen har blivit en hobby. Diabetesnörd. Om det nu finns ett sådant ord stämmer det bra in på Hans Jönsson. Han läser ”allt” om diabetes. Han håller kontakt med forskare och läkare liksom med landstingspolitiker, för att påverka och för att lära mer. Inte minst är han aktiv i ett otal nätforum och diabetesgrupper – även internationellt.
Ny tuffare regeltolkning. Det har blivit svårare att få tillfällig föräldrapenning (VAB) när ordinarie skolpersonal inte finns på plats. Det har också i vissa fall varit problem för föräldrar att få ersättning vid utbildning av ny personal.– Vi har ett flertal fall där man inte beviljats föräldrapenning när barnet börjar i förskoleklass och föräldrarna behöver lära upp personalen säger Eva Örtqvist, barndiabetsläkare vid Karolinska institutet.
Malin Nyman, mamma till Nike, ett barn med typ 1-diabetes, berättar om beslutet att skaffa hunden Molly och utbilda henne till diabeteshund – en utbildning som familjen filmat för att kunna hjälpa andra med samma funderingar. I dagarna släpptes den andra och avslutande delen av filmen "Från valp till diabeteshund".
De senaste två veckorna har en intensiv debatt om Dalarnas diabetesvård pågått i Dala-Demokraten.
Insulinpumpsbehandling minskar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom med närmare 50 procent för patienter med typ 1-diabetes. Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin. Samtidigt är det stora skillnader för patienterna vad gäller möjlighet att få tillgång till pumpbehandling i olika delar av landet. Ojämlikheten gäller även utbudet av pumpar i olika regioner. Idag är Diabetesförbundet medarrangör för ett seminarium i Almedalen där man ställer frågan: ”Har den jämlika diabetesvården gått på pumpen?”
Diabetesförbundet är representerat på Almedalsveckan också i år. Ordförande Fredrik Löndahl och utredare Lena Insulander deltar på flera paneldebatter och seminarier som berör diabetes. Det handlar om alltifrån den (o)jämlika vården, hjälpmedel och kroniska sjukdomar i stort.
Idag valdes en ny förbundsstyrelse vid Svenska Diabetesförbundets riksstämma som äger rum i Sollentuna 22-14 maj. Riksstämman har också antagit ett nytt idéprogram och ett uttalande.
Uttalande från Diabetesförbundets riksstämma 22-24 maj i Sollentuna
I dag blev Fredrik Löndahl omvald som förbundsordförande för Svenska Diabetesförbundet. Valet skedde vid Diabetesförbundets riksstämma som äger rum i Sollentuna 22-24 maj. Det blir hans andra period som ordförande. Riksstämman antog också ett nytt idéprogram och kommer under morgondagen att välja en ny styrelse.
Svenska Diabetesförbundet rekryterar Petra Westerberg till ny marknadschef. Petra blir även chef för Diabetesfonden vars ändamål är att stödja forskning kring diabetes. Hon blir en viktig del i Diabetesförbundets satsning på att stärka medlemsbasen och öka intäkterna till Diabetesfonden.
SIS, Swedish Standards Institute, har tagit fram en standard för kvalitet inom äldrevård. Standarden lanseras den 15 april och kommer framför allt att vara till hjälp vid upphandling av äldrevård för kommunerna, men även för vårdgivare i deras kvalitetsarbete och för äldre personer med diabetes.
Svenska Diabetesförbundet har genom ordförande Fredrik Löndahl i dag skickat ett kondoleansbrev till Christina Stenbeck med anledning av Max Stenbecks bortgång i diabetes. Vi beklagar sorgen och skickar vårt varmaste deltagande till familjen.
De nya riktlinjerna för diabetesvården innehåller flera förbättringar jämfört med de tidigare - något Diabetesförbundet hoppas bidrar till att diabetesvården förbättras ytterligare. Samtidigt ser förbundet att det fortfarande återstår delar som borde lyftas in i riktlinjerna.