Diabetesvården och kunskapen om diabetes på kommunala boenden är varierande. Det visar en enkätundersökning bland medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS).
Patienter riskerar att snabbt bli utan medicin och sjukvårdsmateriel vid en kris då beredskap saknas. Utan insulin klarar sig inte personer med typ 1-diabetes, och Diabetesförbundet efterlyser åtgärder.
Bristande diabeteskompetens och missade rutiner i Region Västernorrland innebär risk för allvarlig vårdskada för barn med diabetes. Det visar sjukhusets interna utredning.
Diabetesförbundet kan nu erbjuda medlemmar en barnförsäkring som inte kräver hälsodeklaration och som inte innebär en högre premie.
Nu samarbetar primärvården i Stockholm med Folktandvården för att tidigt upptäcka patienter som ligger i riskzonen för att drabbas av typ 2-diabetes.
Nu ska även vissa typ 2-patienter få tillgång till Freestyle Libre. För första gången rekommenderar Sveriges kommuners och landstings NT-råd att patienter med högt långtidsblodsocker ska kunna få använda tekniken.
Fyra av tio unga vuxna som lever med typ 1-diabetes behöver stöd av kurator eller psykolog, men får det inte. Åtta av tio patienter har aldrig erbjudits psykosocialt stöd och av de som tagit modet till sig och frågat om hjälp så är det inte ens hälften som fått det.
För andra året i rad växer förbundet. 2017 kunde vi räkna in en ökning med 333 personer och är nu 23067 medlemmar.
Regeringens utredning om föräldraförsäkringen presenterades i veckan. Situationen för föräldrar till barn med diabetes nämns på en av 728 sidor, men några konkreta förslag till lösning ges inte.
Västerbottens läns landsting är först i landet med att införa patientavgift för kontinuerlig blodsockermätning. Vuxna patienter får betala 500 kronor på ett år. Diabetesföreningen Västerbottens län är starkt kritiska till beslutet och menar att hjälpmedel ska vara kostnadsfria.
Svenska Diabetesförbundets ordförande Fredrik Löndahl ställer inte upp för omval vid nästa års riksstämma.
Sveriges första Diabetesgala gick av stapeln på tisdagskvällen. Under direktsändningen samlades över 5,7 miljoner kronor in till förmån för diabetesforskningen och bidragen fortsätter att trilla in. Galan sändes på TV3, Viafree och Viaplay från Grand Hôtel i Stockholm under ledning av Peter Jihde och lockade över 350 000 tittare. - Tack! Varje krona är värdefull, säger Peter Jihde.
Diabetesmammorna Lotta Carlberg och Helena Westin blev årets diabeteshjältar när de mottog ”The Maximus Prize” i direktsändning på diabetesgalan.
Över en halv miljon personer i Sverige lever med diabetes, vilket gör det till en av vår tids stora folksjukdomar. Svenska Diabetesförbundet storsatsar tillsammans med mediepartnern MTG på att sätta diabetes på agendan. Ett steg i det är att på allvar etablera Blå Ringen som en symbol för kampen mot diabetes även i Sverige.
Diabetesfonden har tagit beslut om att öka årets anslag till diabetesforskning med sju miljoner, vilket ger en totalsumma om 25 miljoner kronor. Anslagen delas ut till de forskningsprojekt som bedöms hålla den högsta vetenskapliga kvalitén.
Halloween innebär ofta stora mängder godis vilket kan ställa till det för barn med diabetes. Åttaåriga Melvin Ljungkvist från Kvidinge bestämde sig för att, istället för godis, samla in pantflaskor och bidra till forskning kring sin sjukdom.
På Diabetesgalan kommer ett stipendium på 500 000 kronor delas ut till en eller flera diabeteshjältar som bidragit till att göra livet lättare för personer med diabetes. Initiativet kommer från Cristina Stenbeck, Stenbecksfärens största ägare, som också utser vinnarna tillsammans med Diabetesförbundet och MTG.
Diabetesförbundet satsar i år en halv miljon kronor för att bidra till införande av enkäter som undersöker patientens livskvalitet. De ska användas som underlag vid vårdbesök samt ge tillskott av ”mjuka” data i Nationella diabetesregistret. Fyra kliniker är redan igång.
Den 9 november sänds dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes” kl. 20:00 på TV3, Viafree och Viaplay. Filmen, som är en del av Diabetesförbundets samarbete med MTG, belyser hur det är att leva med diabetes. Programledaren Peter Jihde åker landet runt för att träffa människor som lever med sjukdomen varje dag. Dygnet runt handlar det om att försöka hålla sin diabetes i schack – att leva utan att dö.