I en månad har överläkaren och professorn Mikael Rydén vårdat coronasjuka med diabetes på Karolinska universitetssjukhuset. Här ger han sin bild av fallen bakom statistiken – vilka som blir svårt sjuka och varför.
Transportstyrelsen har nyligen gjort en översyn av de medicinska kraven om diabetes och synfunktionerna för att få ha körkort där syftet bland annat varit att utreda om medicinföreskrifterna behöver utvecklas.
Inställda fotvårdsbesök på grund av coronapandemin riskerar att få stora konsekvenser för personer med diabetes. Lena Jonsson, ordförande i Svensk Förening för Fotterapeuter i Diabetesvård, SFFD, och nyinvald ledamot i Diabetesförbundets styrelse, har undersökt hur det ser ut i de olika regionerna. Ojämlik vård, risk för vårdköer i höst och fotvårdsmottagningar som går i konkurs är några av de farhågor hon ser. Samtidigt görs det mycket bra och många kan göra mycket själva för att undvika komplikationer.
Smart insulin som aktiveras av blodsockret, en helt ny strategi med peptider, mer kirurgi och bättre skydd för hjärtat. Professor Jan Eriksson guidar oss genom morgondagens diabetesbehandling
Transportstyrelsen öppnar upp för anstånd med läkarintyg på grund av situationen med coronaviruset.
Med anledning av det nya coronaviruset Covid-19 vill vi uppmana våra medlemmar att lyssna på Folkhälsomyndigheten för att få den senaste informationen om viruset.
Synfältstestet som drar in ditt körkort säger ingenting om din förmåga att köra bil. 14 av 19 som förlorat körkortet på grund av synnedsättning klarade nytt körtest.
I en färsk rapport uppmärksammar nu även TLV ojämlikheterna i diabetesvården, något vi tidigare rapporterat om i Allt om Diabetes. Vi är glada över att TLV väljer att lyfta denna viktiga fråga, och hoppas att detta ska bidra till en mer jämlik vård.
Nästa år delar Diabetesfonden ut 25 miljoner till forskning om diabetes. Det är den näst högsta utdelningen någonsin.
Hallå där Jimmy Karlsson, styrelseledamot i Roslagens Diabetesförening, som driver en rad initiativ i kampen mot diabetes.
Novo Nordisk har upptäckt ett problem med injektionspennans dosminne i NovoPen® 5 Plus, NovoPen® 6 och NovoPen Echo® Plus.
Svajande blodsocker, hypoglykemier och dålig effekt av insulinet kan bero på fettkuddar. Kuddarna bildas under huden om du sprutar in insulin för ofta på samma ställe. Nu finns de första nationella riktlinjerna för injektioner av insulin.
I USA leder skenande insulinpriser till att många patienter tvingas dra ner på doseringen, och även dödsfall har rapporterats. Flera ideella organisationer driver kampanjer mot de höga priserna och hundratusentals personer har skrivit under protestlistor.
En statlig läkemedelsutredning föreslår att fritt insulin avskaffas och i stället lyfts in i högkostnadsskyddet. − Det vore en återgång till sämre tider med potentiellt farliga konsekvenser, säger förbundsordförande Cajsa Lindberg.
Rädslan och oron för en känning är stor bland unga med typ-1 diabetes, största oron är att drabbas av insulinkoma och som gör att man blir helt beroende av omgivningen och deras agerande. Ung Diabetes vill därför upplysa allmänheten om vad känningar är och hur man bäst kan hjälpa till på rätt sätt. Det kan vara helt avgörande.
Vill du hjälpa oss att lösa diabetesgåtan? Nu kan du enkelt bidra på Facebook. Funktionen skänka gåvor har funnits på Facebook under en tid och nu är det även möjligt att starta insamlingar och skänka till förmån för Diabetesfonden.
Diabetesförbundets forskningsfond, Diabetesfonden, har fördelat forskningsanslagen för 2019. 27 miljoner kronor delas ut vilket är nytt rekord.
Om vården skulle använda effektiv behandling enligt den senaste forskningen och internationella riktlinjer så får vi friska typ 2-patienter. Det menar Anders Frid, tidigare överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Flera patienter med diabetes har drabbats av permanenta synskador till följd av långa väntetider inom ögonvården i Region Gävleborg. Nu anmäler regionen bristerna till Inspektionen för vård och omsorg.