Förbundsveteranen Björn Ehlin valdes till ny förbundsordförande på riksstämman den 29 maj. Först på dagordningen: synlighet och styrkesamling.
I slutet av maj kommer två viktiga statliga utredningar* att presenteras som påverkar familjer med barn med diabetes. I många år har frågor om ansvar, ersättning och inte minst trygghet diskuterats och debatterats.
Diabetes har pekats ut som en riskfaktor för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Forskare undersöker nu hur personer med diabetes typ 1 och typ 2 mår under coronapandemin, både fysiskt och psykiskt.
Trots ett på flera sätt osäkert år kan Diabetesfonden dela ut hela 26,5 miljoner kronor i ändamålsanslag inför 2021. Av anslaget kommer 20,5 miljoner att gå till forskning och 6 miljoner delas ut särskilt till projekt som omfattar kunskapsspridning och utbildningsinsatser i diabetes.
Stöd från nära och kära är viktigt för dig med diabetes. Men när familjemedlemmarna lägger sig i vad du äter och gör känns det mest frustrerande. Så förvandlar du deras missriktade välvilja till verklig hjälp.
Med anledning av ledaren i Dagens Nyheter den 14 november.
84 % tycker att det värsta med att ha typ 1-diabetes är att man upplever att man aldrig är ledig från sin sjukdom, detta följs av oro för framtida komplikationer, 52 %. Nästan varannan, 44 %, tänker på sin diabetes minst en gång i timmen. Det visar en ny undersökning från Ung Diabetes.
Ett vaccin mot typ 1-diabetes utvecklat av svenska forskare ska testas på människor i år. Resultaten på djur är mycket lovande. – Vaccinet gav ett totalt skydd mot typ 1- diabetes, säger Malin Flodström-Tullberg vid Karolinska institutet.
Ekonomi och godtycke avgör om personer med typ 2-diabetes beviljas hjälpmedlet. Bert Zimmer, 78, som har typ 2-diabetes plågas av ett galopperande blodsocker och sönderstuckna fingrar. Trots det får han inte hjälp. – Det känns som att springa mot en bergvägg, säger han.
Diabetes orsakar tandlossning– men notan för de sjuka tänderna får du betala själv. Rejnert Jansson, 47, hade inte råd med behandlingen. Nu har han dragit ut sin fjärde tand.
Artikel ur Allt om Diabetes, 2020.
Stjärntränaren Stefan Hultman fick typ 1- diabetes som 45-åring. Hans travkarriär fick ett abrupt slut 2015 när han drabbades av myastenia gravis, en muskel- och nervsjukdom. I dag är han uppskattad profil i travets egen tv-kanal ATG Live.
Under coronapandemin har många besök, operationer och provtagningar ställts in eller skjutits upp. I vårdskuldens kölvatten kan fler drabbas av svåra fotsår, vittnar läkare.
Idag lever drygt 500 000 svenskar med diabetes och av dessa har de flesta, drygt 80% typ 2-diabetes. I den undersökning som ligger till grund för Svenska Diabetesförbundets rapport ”Vad hände med den involverade patienten?”, framkommer att det finns ett stort kunskapsbehov hos medlemmarna samt att det finns ett glapp mellan vad vården tycker sig erbjuda och vad medlemmarna tycker sig få för stöd och kunskap.
Vi får just nu många frågor från såväl medlemmar som allmänhet om vad som gäller för dem som har diabetes i relation till det nya Coronaviruset (Covid-19). Vi har satt samman några vanligt förekommande frågor och svar, som vi förstås kompletterar om vi får fler frågor.
Diabetesfonden har de senast åren bidragit med stöd till projektet ”Innovativa sätt att bevara kvarvarande egen insulinsekretion, särskilt intralymfatisk behandling med GAD-alum, som även kallats Diamyd i tidigare undersökningar.
Behovet av nya körkortsregler kring diabetes är stort. Det visar en granskning som Transportstyrelsen gjort av både de medicinska kraven för diabetes och syn.
Svenska Diabetesförbundet är, som enda svenska patientorganisation, medlem i Internationella Diabetesfederationen (IDF). IDF arbetar för att på olika sätt påverka uppmärksamma och förbättra situationen för personer med diabetes i hela världen, ett arbete vi stöttar bland annat genom vårt medlemskap.
Om du tillhör en riskgrupp för covid-19, och helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att inte riskeras att smittas på jobbet, kan du ansöka om ersättning från Försäkringskassan, skriver Försäkringskassan nu på sin webbplats.
Diabetesfonden har beslutat om att utöka forskningsanslaget med 500 000 kr. Anslaget är öronmärkt för forskning kring kopplingen mellan Covid-19 och diabetes.