Nära fyra av tio med diabetes uppger i en helt ny medlemsundersökning att de i år har råkat ut för att deras medicin inte fanns på apoteket. Av dessa står nu nästan var tionde helt utan medicin. Svenska Diabetesförbundet varnar för att det kommer att leda till komplikationer och uppmanar regeringen att agera snabbare för att säkerställa tillgången till läkemedel till kroniskt sjuka.
En granskning av de reformerade stöden till personer med funktionsnedsättning.
Tillbaka i oktober 2022 lämnade Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) utredningsförslag till regeringen. Uppdraget var att utreda förutsättningarna för undantagshantering från de medicinska föreskrifterna med avseende på synfältsbortfall för innehav av B-körkort.
Bästa Acko Ankarberg Johansson, Den rådande läkemedelsbristen ser tyvärr ut att bli långvarig för personer som lever med diabetes. Det har allvarliga och orimliga konsekvenser för de individerna som drabbas, men är även samhällsekonomiskt problematisk. Proposition 2022/23:45 som finns på riksdagens bord adresserar viktiga problem, samtidigt ser vi ett behov av mer kraftfulla åtgärder. Dessa förslag på lösningar vill vi gärna presentera för dig här
Mer än hälften av Svenska Diabetesförbundets medlemmar har under det senaste året varit med om att ett eller flera av deras läkemedel inte finns på apoteket. Drygt var tionde har råkat ut för att läkemedel varit slut och inte gått att beställa. För många påverkar det möjligheterna att sköta sin diabetes negativt. Det visar nya siffror från Svenska Diabetesförbundet, som vill se ett tydligt nationellt ansvar för läkemedelsförsörjning och att grupper som läkemedel är avsedda för prioriteras vid brist.
Många föräldrar till barn med diabetes lever med oro och stress. Samtidigt brister stödet till barnen i skolan. Var tredje vårdnadshavare uppger att vården inte informerat skolan om barnets behov och drygt var femte har själva tvingats vikariera som resurs åt sitt barn i skolan. Det visar en ny rapport från Svenska Diabetesförbundet, som vill att barndiabetesmottagarna och rektorerna tar ansvar för att rätt stöd finns i skolan.
Just nu är det brist på olika läkemedel, vilket blivit mycket uppmärksammat i media.
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), i samarbete med Trafikverket och Transportstyrelsen, fick ett regeringsuppdrag att utreda förutsättningarna för undantagshantering från de medicinska föreskrifterna med avseende på synfältsbortfall för innehav av B-körkort.
Svenska Diabetesförbundet medverkade i början av juni på Järvaveckan. Utöver många viktiga samtal om främst diabetes typ 2 i aktivitetstältet med grupper som vi behöver komma närmare i vår dagliga verksamhet, så genomfördas två seminarier.
Den teknologiska utvecklingen inom diabetesvården gasar, dags att de politiska beslutsfattarna släpper handbromsen.
I mars lämnade Svenska Diabetesförbundet ett remissvar till Socialstyrelsen angående högspecialiserad barnintensivvård.
Delegationen för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården har söndagen den 15 maj som deadline för sitt slutbetänkande. Utredningen är därmed inne påupploppssträckan sitt arbete. Diabetesförbundet har varit med hela vägen, och medverkade också på det sista möte i referensgruppen måndagen den 14 mars.
I höstas förra året kom infrastrukturminister Tomas Eneroth med beskedet att testmetoder, för att bedöma om ett undantag kan medges från de medicinska kraven gällande horisontellt synfält för körkort, ska analyseras och redovisas i september år 2022.
Svenska Diabetesförbundet är förfärade över attackerna mot Ukraina och dess befolkning. ”Vi är bedrövade över det som sker, och vi vet att människor med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar drabbas hårt vid katastrofer”, säger Björn Ehlin, Svenska Diabetesförbundets ordförande.
Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tecknat en överenskommelse om att ta fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp inom olika sjukdomsområden i syfte att skapa en jämlik och effektiv vård baserad på bästa tillgängliga kunskap. Denna vecka avslutades remissrundan avseende "personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för diabetes med hög risk för fotsår".
Diabetesförbundet har mottagit brev från Transportstyrelsen av vilket det framgår: ”att det i vissa fall kan ha gjorts felaktiga bedömningar i körkortsärenden före den 1 september 2021. Det handlar om resultat efter undersökningar av det centrala synfältet med en Octopusperimeter.”
Personer med diabetes är bland de grupperna som drabbas hårdast av att tandvård ej ingår i högkostnadskortet. Detta är ett av skälen till att Diabetesförbundet jobbar med frågor som rör kopplingen mellan diabetes och munhälsa/tänder. Ett annat är att personer med diabetes har en ökad risk för att utveckla komplikationer som parodontit och karies.
Svenska Diabetesförbundet är positiva till att Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har granskat det reformerade stödet omvårdnadsbidrag som ersatte vårdbidrag i januari 2019.
Idag blir personer med diabetes äldre än någon gång tidigare i historien, vilket är en oerhört glädjande utveckling. Detta ställer samtidigt allt högre krav på en god omvårdnad av personer med diabetes, särskilt inom äldreomsorgen.
När brandmannen Filip Åkerberg fick läkemedlet Trulicity valde företagsläkaren att inte längre godkänna honom för rök- och kemdykning. Risken för hypoglykemi satte stopp. Trots att läkemedlet inte orsakar risker i jobbet.