Bli medlem
Ge en gåva
Så behandlas komplikationerna

Så behandlas komplikationerna

Diabetesretinopati

Sjuka blodkärl bildas på näthinnan och kan vid allvarliga former påverka synen. Risken för diabetesretinopati ökar ju längre man har haft diabetes. Screening minskar risken för allvarliga synproblem eftersom man kan upptäcka synhotande former av sjukdomen, som i värsta fall kan leda till svår synnedsättning och förr till och med blindhet.
Mot allvarlig sjuk kärltillväxt på näthinnan kan laser användas. Då riktas en mycket smal grön laserstråle mot näthinnan, som gör små och milda brännpunkter i ögats näthinna för att trigga i gång läkningsprocessen.
– På sjuka, ljuskänsliga ögon kan laser kännas besvärligt och göra ont. Den nya lasertekniken, som har funnits i sju år, gör mycket mindre ont men behöver alltid upprepas. Om det är jobbigt får man tänka på att läkningsprocessen är i gång och att laser har räddat synen på många patienter, säger Anne Catherine Söderberg överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. 
Om det inte läker rätt får man komplettera med andra behandlingsmetoder.

Glaskroppsblödning

De sjuka blodkärlen på näthinnan kan gå sönder och ge blödning i glaskroppen. Ibland läker det av sig själv men ibland krävs kirurgi. Då kan glaskroppen bytas ut till sterilt vatten.
– Glaskroppskirurgi, som kallas vitrektomi, har förfinats på senare år och blivit betydligt skonsammare samt effektivare. Det går till så att man byter ut hela innehållet i glaskroppsmassan till sterilt vatten, vilket är bra eftersom kärlen inte kan växa i vatten, förklarar Joakim Färdow, ögonläkare i Växjö i Kronobergs län.

Diabetesmakulaödem

De sjuka kärlen kan öka genomsläppligheten av vätska och leda till svullnad i näthinnan. Ibland, om svullnaden omfattar gula fläcken, som sitter längst bak i ögat och gör att man ser skarpt, påverkas synen negativt. Svullnad vid gula fläcken går inte alltid att förbättra med laser. Den behandlas med injektioner som kan förbättra synen.
– Injektion är den senaste av behandlingarna för diabetesretinopati. Genom en spruta i ögat ges en liten mängd kraftfull medicin som minskar svullnaden och blockerar de sjuka kärlen. Effekten är kortsiktig och injektionen måste upprepas minst tre gånger, säger Anne Catherine Söderberg överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.