Marie Palmcrantz har haft typ 1-diabetes sedan hon var barn.
– När jag blev tonåring och mamma inte hjälpte mig på samma sätt längre så slutade jag att ta blodsocker kontinuerligt. Jag fick svängigt blodsocker, men jag var så otroligt stickrädd, säger hon.

ÖGONPROBLEM TRODDE HON var något som äldre människor drabbades av. Men redan i 20-årsåldern fick hon veta att nybildade blodkärl vuxit till den grad att hon måste laserbehandlas. Den första laseroperationen följdes av flera jobbiga behandlingar i tät följd.
– Det var extremt smärtsamt, men det här var ju länge sedan, tekniken var annorlunda, säger hon. Ögonkomplikationerna fortsatte med svullnad vid gula fläcken och upprepade glaskroppsblödningar.
– När jag var vaken kunde jag se ett mönster, som en lavalampa ungefär. Det var blodet som rann i mina ögon. Jag kunde inte koppla ifrån blödningarna ens för en stund. När jag lade mig för att sova visste jag inte om jag skulle se eller vara blind när jag vaknade igen. Det här var bland det tuffaste som jag har gått igenom i mitt liv, säger hon.

SYNEN BLEV KRAFTIGT försämrad och hon fick svårt att känna igen människor. Till sist fick hon göra en glaskroppsoperation.
– Efter operationen var det fantastiskt att kunna se och att titta på vit snö igen utan blodfläckar i synfältet, säger hon. Allt fungerade bra ända tills hon drabbades av grå starr för några år sedan, som gjorde henne kraftigt synnedsatt.
– Men efter gråstarrsoperationen ser jag nu bra igen. Jag fick godkänt av Transportstyrelsen också och kan behålla mitt körkort, det är så skönt!