Nightscout handlar om att med den befintliga teknikens hjälp kunna följa framför allt blodsockervärden via internet. Det betyder att oroliga föräldrar på egen hand skapat sig ett verktyg där de på distans kan ha full koll på sina barns mätvärden.
För många har Nightscout inneburit en otrolig lättnad. De känner sig säkrare när de kan ha bättre kontroll, och även friare eftersom de vågar släppa sina barn på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Lorant, som är initiativtagare till den svenska Facebookgruppen för Nightscout och själv användare.

Nightscout startades för drygt tre år sedan i USA av en grupp teknikintresserade föräldrar som tröttnat på att vården inte kunde erbjuda bättre tekniska hjälpmedel för distansövervakning av deras diabetessjuka barn. Projektet spred sig snabbt och i dag finns nästan 30 Facebookgrupper i olika länder där användare kan kommunicera med varandra. Mycket handlar om hur man ska få tekniken att fungera. Nightscout är nämligen ett hopkok av redan befintlig teknik som kopplas via en smartphone till en särskild Nightscout-applikation. Den sänder i sin tur informationen till en personlig hemsida där aktuella mätvärden kan läsas av när som helst.
Med hjälp av en sladd, mobiltelefon och en hel del tid kan vem som helst använda Nightscout, säger Johan Lorant.
Men för att över huvud taget kunna koppla upp sig mot Nightscout behövs en kontinuerlig glukossensor (CGM) med en handenhet som skrivs ut från vårdgivaren. Något som ibland kan vara svårt att få tillgång till, vilket sätter käppar i hjulet för många som vill pröva.

Medan Nightscout sprider sig världen över hörs även kritiska röster som säger att de tekniska lösningarna är tveksamma och att säkerheten inte går att garantera. En del av Nightscoutanvändarna bygger nämligen helt egna enheter som används i stället för de som sjukvården levererat och står bakom. Är det rent av en farlig lösning som kan riskera barnens hälsa?
Jag kan förstå dessa funderingar och det är ju viktigt att ha kunskaper om och koll på vad man gör. Men jag är helt trygg med Nightscout, som har extra säkerhetsfunktioner inbyggda, till exempel larm som hörs på min smartklocka om det är något med sonens mätvärden, säger Johan Lorant.

Nightscout

Så funkar Nightscout: Med hjälp av en sladd, mobiltelefon och en hel del tid kan vem som helst använda Nightscout.

Om du inte känner för att själv hacka din CGM/ FGM och ge dig ut på djupt vatten finns tjänsten Diasend. Diasend är ett fristående system som gör det enkelt att överföra, lagra och överblicka dina egna eller anhörigas data från 140 olika glukosmätare, insulinpumpar, kontinuerliga blodsockermätare och mobilappar. Det går också bra att kombinera med och integrera data från olika aktivitetsmätare, som till exempel Fitbit, Jawbone, Moves och Runkeeper. Diasend är gratis för människor med diabetes. Läs mer om tjänsten på www.diasend.com/sv/

Ur tidningen Allt om Diabetes nr 4 2016