De skyhöga blodsockervärdena berodde inte på graviditetsdiabetes. Efter att Erica Sultan sent hade förlorat sitt barn i magen, i vecka 33, insåg läkarna att det handlade om typ 1-diabetes. Hon hade varit felbehandlad hela tiden.
– Jag hade turen att bli gravid igen, säger Erica nu fem år senare.

ÄVEN OM ALLT gick bra med barnet den gången, och sonen Hugo klarade sig fint, var det ganska rörigt kring Ericas egen hälsa. De första åren gick hon runt med ett alldeles för högt HbA1c.
– Att jag bestämde mig för att utbilda mig till undersköterska var framför allt för att kunna ta hand om mig själv. 
Men även om det inte var planen ledde detta också till en helt ny karriär. Efter många år inom restaurangbranschen har hon nu bytt till vården. I dag är diabetes en del av hennes arbete.
– Jag är väldigt engagerad i pensionärerna på äldreboendet där jag jobbar. Många av dem har typ 2-diabetes, en del är insulinbehandlade.

ÄVEN OM ERICA är ny på jobbet är hon inte rädd för att lägga sig i den behandling som de äldre har.
– Jag är inte rädd för att ifrågasätta varför en nyinflyttad diabetiker ska ligga högre enligt protokollet. Om det inte finns någon direkt anledning ska det åtgärdas och justeras till normala värden. Det är ju mer acceptabelt för en äldre att ligga lite högre i sockret, inom äldreomsorgen. Där håller jag inte alltid med och jag är inte rädd för att ta upp det till diskussion!

Erica Sultan

Ålder: 33 år.
Diagnos: Fick diabetes typ 1 för fem år sedan.
Bor: I Vadstena.
Gör: Arbetar som undersköterska.
Familj: Barnen Sofie, Hugo (och Jacob som dog i magen) samt mannen Niklas.