Martin Norrman har typ 1-diabetes och sjönk allt djupare ner i vad han trodde var en depression, tills han föll i koma. När läkarna insåg att han drabbats av den sällsynta diagnosen Addisons sjukdom fick han kortisol och vaknade upp – till ett nytt liv med två autoimmuna sjukdomar.
När det var som mest slitsamt funderade Martin Norrman på om det var värt det. Att leva alltså. Allt kändes nattsvart. Konstant utmattad med ständiga panikångestattacker hade han till och med fått en egen säng på jobbet för att kunna fullfölja sina arbetsdagar. Hur länge skulle han orka leva så här?
– Det var en riktigt mörk tid i livet. Jag ville inte träffa människor och orkade absolut ingenting.
Först trodde Martin att det berodde på hans typ 1-diabetes, eftersom hans blodsocker blev oerhört svårinställt. 
Martin fick sin diabetesdiagnos som sjuåring, något som färgat hela hans uppväxt. För som barn ville han inte prata om sjukdomen som tvingade honom att sitta kvar på raster och äta mellanmål och som gjorde att han undvek aktiviteter på grund av rädslan för lågt blodsocker. Men när Martin som 18-åring ramlade ihop på sin arbetsplats möttes han av förstående kollegor som frågade hur han mådde.
– Jag blev förvånad över att ingen tyckte det var konstigt med diabetes, kanske var det här något jag hade byggt upp i mitt eget huvud.

MEN NÅGRA ÅR senare hade Martin alltså börjat må extremt dåligt. Och en dag på jobbet fick han feber och kräktes. Efter en ambulansfärd föll Martin i koma och svävade mellan liv och död. Tack vare att hans sambo kunde berätta om hans saltsug de senaste dagarna och att han dessutom blivit solbränd utan att ha solat kunde läkarna dra slutsatsen att det handlade om Addisons sjukdom. De gav Martin kortisol och snart därpå vaknade han efter fyra dygns koma. Depressionen de senaste åren berodde på att kortisolet successivt försvunnit.
– Jag vet inte vilka ord jag ska använda för att förklara hur bra jag mådde när jag vaknade. Extremt? Fruktansvärt? Det var livsgnista big time.
Addison är en sällsam sjukdom som innebär att man saknar de livsviktiga hormonerna kortisol och aldosteron. Men den är vanligare bland personer med typ 1-diabetes och 200–300 svenskar lever med båda diagnoserna samtidigt. Men det tog ett tag att förstå hur sjukdomarna hänger ihop.
– I början hanterade jag det som två separata sjukdomar, men nu har jag insett att jag faktiskt kan ha nytta av min diabetes, genom att om blodsockret blir lågt kan det vara ett tecken på att jag också har lågt kortisol.

PÅ SENARE ÅR har Martin även fått diagnoserna giftstruma och astma. Men att leva med diabetes är helt klart mest krävande.
– För mina andra sjukdomar tar jag mediciner och är vaksam på olika varningstecken, annars fungerar det rätt bra. Men diabetes innebär ett konstant påslag.
Cyklingen är livsavgörande för att orka. Den ger Martin både kraft och livsglädje. Det krävs dock rigorös planering inför varje längre cykelpass. Som att han behöver äta pasta 2,5 timmar före träningen, ta extra kortisol efter behov och kontrollera blodsockret.
– Ibland när jag sitter på en stol i köket i 30 minuter bara för att få till blodsockret kan jag känna mig bitter. Men på det stora hela är Martin hög på livet. Han har fått en till chans – och den tänker han inte gå miste om.
– Jag skulle kunna ha 100 kroniska sjukdomar och det är inget som slår att jag fick möjligheten att leva.

Martin Norrman

Ålder: 44 år.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Produktspecialist för diabetesutrustning.
Bor: Dingle.
Diagnoser: Typ 1-diabetes, Addisons sjukdom, giftstruma och astma.
Vill du se Martins dokumentär?
Sök efter ”The last remaining light” på Vimeo.com.