Bli medlem
Ge en gåva

3 kvinnor med diabetes om klimakteriet

Mia Rolfsson, 49 år, Stockholm, har diabetes typ 2

– Jag fick min diabetes för ungefär tre år sedan, och ungefär samtidigt kom jag in i klimakteriet. Eftersom mina klimakteriebesvär kommer som i skov blir det tydligt att de påverkar mitt blodsocker. Det ligger annars väldigt jämnt, men går upp under de perioder jag har mycket nattliga vallningar. Det är svårt att veta om det är hormonerna i sig som påverkar varandra eller om det är en effekt av hur min kropp reagerar, men själv tolkar jag det som att vallningarna leder till sömnbrist, som i sin tur skapar stress i kroppen, och att det är det som påverkar blodsockret. Värdena blir aldrig så höga att det blir farligt, så jag behöver inte göra något åt det utan jag tänker mer att jag härdar ut. Det pågår ju bara en sju till tio år till, haha

Linda de Besche, 46, Stockholm, har diabetes typ 1

– Jag fick diabetes typ 1 som ung och den har från början varit ganska svårinställd. För sex år sedan började jag få ledvärk, humörsvängningar och vallningar. Samtidigt blev blodsockret ännu mer svajigt. Jag kopplade inte riktigt varför jag mådde som jag gjorde förrän jag gick med i en Facebookgrupp om klimakteriet. När jag läste om andras erfarenheter föll allt på plats. I vintras hade jag tröttat på mitt mående och tog upp problemet med min diabetesläkare och gynekolog, som båda föreslog östrogenbehandling. Redan 2–3 veckor efter att jag börjat med mina östrogenplåster hade flera av mina klimakteriebesvär försvunnit och mitt blodsocker var mer stabilt än på länge. Jag är så glad att jag sökte och fick hjälp. Man ska inte behöva gå runt och må dåligt när det finns behandlingar att sätta in.

Lena Kristiansson, 55, Kungshamn, har diabetes typ 1

– Jag kom i klimakteriet för ungefär fyra år sedan. Plötsligt blev jag lättirriterad och fick vallningar. Vallningarna i sin tur ledde till att jag blev törstigare än vanligt och så började mitt socker att hoppa. Det tog lite tid innan jag förstod att det var på grund av klimakteriet som allt var så konstigt. När jag tog upp med doktorn att sockret var svajigt så trodde hon att jag slarvade med maten, när det egentligen var klimakteriet som spökade. Jag känner ingen annan kvinna i min ålder som har diabetes så jag har inte haft någon att dela tankar och funderingar om det här med. Det kan jag sakna. Det är viktigt att prata med varandra och dela erfarenheter.

Senast uppdaterad 9 juni 2020