Bli medlem
Ge en gåva

I fokus

Långläsning om allt från träning och kost, en trend i samhället, till olika typer av granskningar.

Måste vi ljuga?

Ett hål i lagen ställer diabetesföräldrar utan inkomst när de hjälper sitt barn i skolan. Många känner sig tvingade att ljuga för Försäkringskassan och vabba för att inte familjen och ekonomin ska slås i spillror.

Läs mer om Måste vi ljuga?
Ja må vi leva!

Insulinets upptäckt är ett av 1900-talets stora medicinska genombrott. Miraklet i Toronto 1921 räddade som i ett trollslag livet på miljontals människor med diabetes. En av världens mest fruktade sjukdomar gick plötsligt att behandla.

Läs mer om Ja må vi leva!
Dubbla diagnoser

Diabetes är en utmaning i sig – men hur är det när livet kastar på dig ytterligare en sjukdom att parera? Var fjärde svensk har två eller fler kroniska diagnoser samtidigt. Martin Norrman är en av dem som drabbats dubbelt upp. Han lever i dag med två autoimmuna sjukdomar som slagit ut inte bara ett – utan två livsviktiga hormoner. 

Läs mer om Dubbla diagnoser
Icke godkänt!

Kunskapsbristen i skolan är ofta stor och ibland tvingas barnens föräldrar själva utbilda personalen. Trots att det är vårdens uppgift, enligt experter som Allt om Diabetes har pratat med. Med en egenvårdsplan som skolan följer blir det tryggare för alla.

Läs mer om Icke godkänt!
Video: 5 övningar alla kan göra hemma

Varenda minut som du rör på kroppen gör skillad för din diabetes. Träningscoachen Leila Söderholm hjälper dig att komma igång! Här visar hon sina 5 bästa övningar som alla kan göra hemma.

SE VIDEOKLIPPET
Munhälsa

Personer med diabetes löper tre gånger högre risk att drabbas av tandlossning. Är du inte uppmärksam själv kan det snabbt rasa i väg utför – med såväl pengar som tänder.

Läs mer om Munhälsa
Skuld och skam

Att känna sig fel och konstig, vilja mörka sin diabetes eller gömma sig när sprutorna ska tas kan bero på en ifrågasättande omgivning. Men ibland kan skam- och skuldbeläggandet komma inifrån. Det framkommer av en enkät som Diabetesförbundet gjort.

Läs mer om Skuld och skam
Äldre och diabetes

För äldre med diabetes är det viktigare att må bra här och nu än att ständigt sträva efter det perfekta blodsockret. Men kunskapsluckor inom äldrevården är ett allvarligt hot mot 75-plussarnas hälsa.

Läs mer om Äldre och diabetes
Hjärta & kärl

Risken för hjärtinfarkt är två till fem gånger högre för personer med diabetes. Men med ett kontrollerat blodsocker, rätt behandling mot vanliga komplikationer och en sund livsstil kan den ökade risken helt suddas ut.

Läs mer om Hjärta & kärl
Jobb & Karriär

Visst är det sant att du inte får bli polis eller brandman. Och ja, du kan tvingas sluta som busschaufför. Men förutsatt att diabetessjukdomen hålls under kontroll kan du ha nästan vilket yrke som helst. 

Läs mer om Jobb & Karriär
Att vara anhörig

Som partner till en person med diabetes är du med på hela resan genom sjukdomen. Att känna större oro än den som är drabbad är inte helt ovanligt. Men vad ska du göra med all rädsla? Var lugn - anhöriga har rätt att få hjälp.

Läs mer om Att vara anhörig
Så håller du ögonen friska

Diabetesretinopati, glaskroppsblödning och makulaödem. Ögonsjukdomarna som kan följa diabetes låter skrämmande, men att oroa sig för att bli blind på grund av diabetes är onödigt. Även om många får kärlförändringar i näthinnan kan de allra flesta problem upptäckas i tid

Läs mer om Så håller du ögonen friska
På väg mot vuxenlandet

Du kan bli för full på festen, insulinet kan försvinna på resan i Asien och du kan få hypoglykemi när du flyttar hemifrån och bor själv. Alkohol, resor och flytt hemifrån hör ofta ungdomen till, men innebär större risker för dig som har diabetes. Så hur kan du planera äventyren för att slippa göra onödiga misstag?

Läs mer om På väg mot vuxenlandet
Lägg till en god vana

Motion och bättre kost kan skjuta upp följdsjukdomar till diabetes eller i bästa fall göra att man slipper dem. Att stressa mindre i vardagen och dra ner på rökning och alkohol bidrar också till ett bättre liv.

Läs mer om Lägg till en god vana
Forskning som förändrar

Forskning kostar massor av pengar, tar mycket tid, är riskfyllt och sker utan garanti att lyckas. Men det kan leda till bättre mediciner, smartare ­hjälpmedel och till och med bot. Vi börjar med att lyfta fram de största framstegen 2016.

Läs mer om Forskning som förändrar
Forskningens godbitar från 2016

I forskningsdatabasen clinicaltrials.gov fanns vid årsskiftet runt 2 000 pågående kliniska studier, över hela världen, på typ  1- och typ 2-diabetes som involverade läkemedel. Här listar vi några av de största framgångarna från 2016, utan inbördes rangordning.

Läs mer om Forskningens godbitar från 2016
15 år till nytt läkemedel

Från den första vetenskapliga teorin till att ett nytt läkemedel blir godkänt tar det runt 15 år och hela processen kostar i genomsnitt 10–15 miljarder kronor. Bakom dessa siffror ligger ett omfattande vetenskapligt arbete för att läkemedel ska vara säkra och effektiva.

Läs mer om 15 år till nytt läkemedel
Motion

Att motion är bra för både kropp och själv och att träning kan öka chanserna att leva ett längre och friskare liv är de flesta medvetna om. Men vad händer i kroppen vid fysisk ansträngning och vad är vinsterna för människor med diabetes?

Läs mer om Motion
Senast uppdaterad 30 juni 2020