Det är företaget Dexcom som presenterade nyheten på EASD-konferensen. Systemet, som kallas G5 mobile, har erhållit CE-märkning och kommer att lanseras i flera europeiska länder. Systemet använder sig av bluetoothteknologi som är inbyggd i sändaren, och det är godkänt för vuxna samt barn från två års ålder. Blodsockervärdet visas direkt på displayen i mobiltelefonen.

Systemet gör det även möjligt att låta användaren ha fem följare som på distans kan se värdena på sin egen mobiltelefon, samt även få varningsmeddelanden. En bra funktion för till exempel föräldrar som vill kunna följa sina barns värden, var de än befinner sig.

Fortfarande krävs stick i fingret för att kalibrera systemet, minst två per dag. Sensorn är tillverkad för att användas i sju dagar, och ger möjlighet att skräddarsy alarm för att hjälpa patienten undvika allt för höga eller låga värden.

Från mitten av november ska alltså den nya produkten vara möjlig för kliniker och landsting att beställa.

I samband med att Dexcom släppte nyheten så meddelade företaget Diasend att alla patienter som använder deras mobilsystem kommer att ha möjlighet att automatiskt kombinera dessa CGM-data med insulinpumpar och aktivitetsdata via deras egen app. CGM-datan importeras till Diasend automatiskt utan kablar.